Zwembadzand

Altijd gedacht dat ons zwembad aangelegd is door de vorige eigenaar. 971c041f8bDat maakt het  ongeveer 4, 5 jaar oud. Nu blijkt dat het al aangelegd is door de eigenaar daarvoor en dan is het minstens al 7 jaar oud. Dit verklaart wel waarom het opnieuw gevoegd moet worden en het filter niet meer optimaal werkt. Het chloor wat er telkens in moet, want anders wordt het water groen, lost na een aantal jaren de voegen op zodat je weer kan voegen. Dit betekent wel dat het zwembad leeg moet. Als het gastenseizoen is afgelopen zullen we hier aan moeten geloven. Nu pakken we eerst het filter probleem aan. In de grote rode ton zit zand dat het water filtert, dit zand moet vervangen worden. Geen makkelijk klusje als de pomp verzonken in de grond zit. Met een beetje wringen lukt het toch om er tussen te staan. Eerst alle hendels dichtdraaien en dan de grote dop van het filter los  draaien. Hé, er komt toch nog water uit, hoe kan dat, alles zit toch dicht? Na lang nadenken en uitproberen blijkt dat degene die het zwembad heeft aangelegd geen kraantje heeft geplaatst bij de buizen tussen de jets en het filter. Omdat de jets hoger zitten dan het filter stroomt het zwembadwater gewoon door die buizen het filter in. Als je dan het filter opendraait dan stroomt alle water het pomphuis in. Er is maar één oplossing en dat is het zwembadwater weg laten lopen zover dat het water onder de jets zit en er dus geen water meer door de buizen heen kan. Gelukkig is dit maar 40 cm water en niet het hele zwembad. Als het waterpeil gedaald is kan het filter zonder problemen worden open gedraaid en met een pollepel wordt het zand eruit geschept. 100 kg vuil zand gaat eruit en 118 kg schoon zand gaat er weer in. Dit klusje neemt een hele middag in beslag. Ondertussen is het water helemaal van slag door alle werkzaamheden en ziet het er troebel uit. Om dit op te lossen gooien we een pot chloor shock erin en pH verhoger. Chloor werkt alleen als de pH waarde van het water hoog genoeg is. Na 2 dagen van testen en bijvoegen van chloor en pH hebben we het water nu weer kraakhelder. Er kan weer gezwommen worden!

Advertenties
Categorieën: Zwembad | 9 reacties

Berichtnavigatie

9 gedachten over “Zwembadzand

 1. Karin

  Had je nu een foto geplaatst want die is niet zichtbaar?

 2. Wat een rot klus hxc3xa9. Gelukkig hoeft het nu voor een paar jaar niet meer.

 3. Gek hxc3xa8? Ik wil nog steeds graag een zwembad hebben straks maar al ik dit zo lees….
  Misschien toch de raad van Edwin en Cokky maar opvolgen en een klein poedelbadje/jacuzzi aanschaffen. Ze hebben vast gelijk en ik zal ze later wel dankbaar zijn maar het staat zo ontzettend gaaf, zo’n groot zwembad en voor je gasten is het helemaal geweldig, natuurlijk.

 4. Oeps dat was een grote en zware klus voor Rob. Deed ons denken aan onze vijver in het vorige huis met koikarpers er in. Altijd veel werk aan en de filters waren een belangrijk gebeuren. Gelukkig is jullie zwemwater weer helder. Als het weer nu wat wil meewerken kunnen de gasten zwemmen, want daar doe je het toch voor!

 5. Oeps dat was een grote en zware klus voor Rob. Deed ons denken aan onze vijver in het vorige huis met koikarpers er in. Altijd veel werk aan en de filters waren een belangrijk gebeuren. Gelukkig is jullie zwemwater weer helder. Als het weer nu wat wil meewerken kunnen de gasten zwemmen, want daar doe je het toch voor!

 6. Ira

  Wat een werk, maar een mooi schoon zwembad is dan ook wel wat waard!

 7. Anton

  Het is nu 21 mei, zit Rob nou nog in die put? Of hebben jullie al nieuwe avonturen beleefd?

 8. Hoi daar,

  wij hebben ook net ons filter onderhanden genomen en ook wij dachten dat het water er steeds uit bleef stromen, want ook bij ons zit er geen kraan tussen de jets en de pompkist.
  Wel bleek -na wat proberen- dat wanneer wij de 6-standenklep op “rinse” zetten ook de doorstroom naar het filter is afgesloten.
  Tip voor over 5 jaar???

  Zonnige groeten,

  Leo y Johanna

 9. Doortje/Alh.

  Nou duurt ’t mij toch ook wel wat lang! Heeft Rob nog geen kramp in z’n benen?
  Want dat lijkt me een knap ongemakkelijke houding!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: